Pomozme ptáčkům lépe přežít zimu

Pomozme ptáčkům lépe přežít zimu

Na podzim se mnoho druhů ptáků stěhuje do teplých krajin a na jaře se opět vrací. Řada ptáků, ale u nás zůstává. Zima je pro ně nelehkým obdobím, budeme-li je přikrmovat, pomůžeme jim toto období lépe přečkat.
sýkorka v krmítku

Připravte ptákům krmítko. Nejlepším materiálem pro výrobu je dřevo. Krmítko můžete samozřejmě koupit hotové. Umístěte ho na klidné a nerušené místo nejméně do 1,5 metrové výšky kam se nedostanou kočky. Důležité také je, aby do krmítka nezatékalo. Krmení doplňujte pravidelně. Mělo by být co nejvíce podobné přirozené potravě. Rozhodně nekrmte ptáky žádnými zbytky z kuchyně. Do krmítka nedávejte žádné moučné a sladké potraviny. Mezi další potravu, která pro ně není vhodná, patří i strouhanka, strouhaný kokos, nevařená rýže, zbytky vánočního cukroví, těstoviny a slané potraviny. Mohli byste tím ptákům velmi uškodit.
malá sýkorka

Naopak vhodným krmením jsou

       sušené plody

       různé druhy semen

       slunečnice

       mák

       proso

       ořechy

        vločky

Nejen sýkorkám se, ale zavděčíte lojovou koulí, kterou můžete velice jednoduše vyrobit doma. Na výrobu budete potřebovat:

250g rostlinného tuku, neškvařené sádlo nebo lůj. Dále semena, ořechy a sušené plody. Tuky zahřejte a vmíchejte do nich ostatní suroviny. Ještě teplou hmotu nalijte do připravených forem. Podržte v nich očka provázků, abyste po ztuhnutí mohli krmení pověsit. Jako forma se vám budou hodit zbytky skořápek od kokosových ořechů, květináčky nebo různé síťky.
lůj a zrní

Lojové koule skladujte v chladu. Uschovat je můžete, ale i v mrazáku.

S přikrmováním ptáků začněte už koncem listopadu. V době kdy napadne sníh, už by měli mít krmítko naplněné. V mírné zimě bez sněhové pokrývky si dokáží potravu nalézt sami. Přirozené zimní krmení jim také vyhovuje, zvlášť plody šípku nebo hlohu. Máte-li zahradu a chcete ptákům připravit přirozenou hostinu, vysaďte svídu, kalinu nebo černý bez. Tímto přírodním jídelníčkem ptáky rozhodně potěšíte.