Výroby bylinných likérů

Výroby bylinných likérů

Likéry můžeme všeobecně rozdělit na sladké, polosladké, ovocné a hořké (bylinné). Bylinné likéry obsahují rostlinné látky s příznivým účinkem na lidský organismus. Tyto bylinné likéry jsou vlastně historické nápoje, které vznikaly někdy ve 13. století a svůj původ mají v bylinkářském léčitelství. Vytvořit opravdu dobrý likér není snadná věc a jedná se o dlouhodobý proces zkoušení a hledání té správné kombinace bylin, až se dojde k dokonalé a příjemné chuti.sklenice s likérem
Bylinné likéry se vyrábí:
• ze silic a bylin studenou cestou, což je macerace a digesce
• teplou cestou destilací bylin
Moderní způsob výroby se přiklání spíš k maceraci a digesci. Předpokladem ke kvalitnímu likéru je třeba velice dbát na dodržování postupů a pečlivé vybírat suroviny.
• Byliny musí být správně usušené, vždy co nejčerstvější a zbavené prachu.
• Používané listy, nať a kořeny http://www.ueb.cas.cz/cs/content/sloupovite-koreny musí být řezané a semena pečlivě rozdrcená.
• Použitý alkohol musí být co nejčistší a bez různých zápachů.
• Pokud se likér barví, měly by se používat výhradně přírodní barviva
• Voda používaná k výrobě musí být převařená, destilovaná a zbavená vápenných solí, které by v likéru tvořily zákal.
• Pokud nejsou k dispozici byliny či zařízení k jejich zpracování, lze je nahradit použitím již hotových trestí, které se smíchají s alkoholem (případně i s cukrem) a upravenou vodou.bylinný likér
Bylinné likéry se většinou ředí na 40% alkoholu a přídavek cukru je co nejmenší nebo žádný. Cukr se používá ve formě cukrového sirupu, který se připraví smícháním cukru a vody a vařením na přímém ohni za přídavku kyseliny citronové.
Osvědčený výrobní postup začíná ve velké nádobě, do které se dají odvážené byliny a naředěný alkohol v přesném množství. Vše se promíchá nechá nejméně 10 dní v klidu macerovat. Poté se tekutina slije, pevný zbytek se vylisuje, přidá se cukrový sirup a barvivo a nechá se opět několik dní v klidu.