Kokos na pečení a vaření, ale i jako pochutina

Kokos na pečení a vaření, ale i jako pochutina

Kokosová palma, která plodí kokosy. A právě kokos známe nejenom z filmů, ale v dnešní době i velice často z obchodu. Palma se pěstuje v jihovýchodní Asii, odkud pochází. Velice často se však s palmovými háji můžeme setkat i v jiných tropických oblastech, kde se pěstuje poblíž řek nebo na březích moře.

Z kokosového ořechu se používá vnitřní část ke konzumaci. Využívá se tedy pouze bílá část, ze které se vyrábí jak mléko, tak tuk nebo třeba právě strouhaný kokos.

kokos na pískukokos na písku

Exotika i u nás doma. Víte, k čemu všemu se dá používat strouhaný kokos?

Strouhaná forma se velice často používá na pečení. Objevit však můžete i další varianty, které se dají konzumovat i jen tak jako pochutiny. Tato netradiční pochutina si našla své spřízněnce a někdo kokos miluje a jiný ho nenávidí. Má totiž naprosto typickou chuť i vůni, takže ho pozná každý. Jenomže kokos má velice pozitivní účinky na lidské zdraví, proto by u nás na stole neměl chybět. Konzumovat se dají plátky nebo jiné verze, známé jsou ještě kostičky, ale vyrábí se i jako strouhaný, který ocení zejména pekařky. Skvěle se z něj pečou nejrůznější sladké pokrmy, buchty, koláče, dezerty, přidává se do cukroví a najdete ho v mnohých dalších receptech.

Proto se nejčastěji vyrábí jako strouhaný. Ten najdete v kterémkoliv běžném obchodě a dá se zakoupit za velice nízkou cenu.

dort

Kokos si můžete přidávat také do smoothie nebo jogurtu. Udělat si zdravou mističku s ořechy a semínky a dát si ji k snídani. Můžeme ho jíst klidně každý den.

Co obsahuje? Z velké části z tuků, dále pak z glycidů a proteinů. Nechybí ani voda. Najdeme v něm vápník a mnoho dalších cenných látek.

Pokud vybíráte kvůli chuti a vůni a chcete kvalitní produkt, pak rozhodně vybírejte z řad bio. Jedině certifikace totiž zajistí spolehlivý výsledek a dokonalou chuť, kterou si prostě vychutnáte.

Nezapomeňte jej přikoupit na Vánoce. V našich končinách se nejvíce kupuje zřejmě na Vánoce, kdy každý peče cukroví. Do různých druhů se totiž přidává právě strouhaný kokos.